tisdag 8 juni 2010

Victoria Bernadotte (Kronprinsessa)

Victoria i nya glasögon
(Obs! Bilden är ett montage. Vickan har så klart egentligen inga genusglasögon.)

Om Vickan tog på sig ett par andra glasögon skulle hon kanske inse vilka signaler det sänder att låta sig överlämnas som ägodel från en man till en annan.

8 kommentarer:

 1. Detta tycker jag är trams. För det första är hon ingens ägodel däremot dotter och blivande maka! Duktig och påläst.Lysande intellekt. Smart o kvicktänkt.Med mycket hjärta. Ett gott föredöme som kvinna. Ingen gulledocka. Finns väl annat att ge sig på ur ett feministiskt perspektiv i så fall.
  Mvh
  Margareta

  SvaraRadera
 2. "Det finns väl annat att ge sig på" kan sägas om ungefär allt man inte håller med om. Ingen har förnekat Viktorias meriter eller hennes kompetens; texten ställer väl snarare frågan om vilka signaler det sänder ut att en kronprinsessa på 2000-talet, i ett land som ofta sägs ligga i spetsen för jämställdhet, låter sig överlämnas till sin blivande make. Ska man hänge sig åt personligt tyckande finns det nog åtskilliga som anser det vara ett trams utan dess like - med detta bröllop i allmänhet, och själva överlämnandet i synnerhet.

  Mvh/ Mattias

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det passar alldeles osedvanligt bra i hennes fall att bli ledd till altaret av sin pappa eftersom just hon av alla MÅSTE ha pappas tillåtelse för att få gifta sig! Det är naturligtvis helt sjukt, men jag ser inget fel i att vara öppen med att det är på det viset. Jag undrar om inte Victoria insisterar på att bli ledd till altaret av kungen för att hon vill visa världen att det är så hennes verklighet ser ut.

  SvaraRadera
 4. Och regeringen, jo, det hade varit kul.... Hur många är dom? Tur att det blir en stor kyrka....

  SvaraRadera
 5. Knepigt detta. Å ena sidan går det inte att komma ifrån att hon är en förebild för andra unga kvinnor, vare sig hon vill det eller inte. Å andra sidan måste hon få ha rätten att bestämma över sitt eget bröllop.

  SvaraRadera
 6. Rent krasst är Daniel Westling en "undersåte" fram till den stund han gifter sig med kronprinsessan.

  Att kronprinsessan skulle gå sida vid sida med en undersåte är inte korrekt agerat. Däremot är det korrekt att kronprinsessan går fram i altargången tillsammans med kungen, för att sammanstråla med den blivande prinsen.

  Förstår inte kritiken mot att kronprinsessan vill gå i altargången tillsammans me kungen.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att kritiken är befogad. Varför ska en kvinna själv få bestämma över hur hon vill ha sitt brlöllop? Kvinnor bör tiga och följa andras önskningar

  SvaraRadera
 8. Allt beror på hur man ser på saker och tings..

  Jag vill kasta mig in i diskussionen genom att förmedla två andra aspekter på saken.

  Dels tror jag att den amerikanska kulturen med så kallad överlämning har slagit igenom även i vårt samhälle, kanske särskilt om man har vänner "over there" som har gift sig.

  Dessutom verkar det ju inte som att Victoria och Daniel (förlåt prins Daniel;-)) hade så stor chans från början att få varandra.

  Att pappan så att säga lämnade över Victoria till Daniel kan tolkas som att de (alla 3?) offentligt ville visa att Kungen accepterade Daniel och gav sitt stöd till giftermålet.

  Är inte heller helt säker på att de tänkt igenom sin ståndpunkt ur ett genusperspektiv i första hand, men är personligen glad för att de valde att tillsammans gå resten av vägen för att på så sätt visa sin respekt för de som tycker att vår svenska tradition och även jämställdhet i denna fråga är viktig.

  Kanske är jämställdhetsfrågan viktig även för dem, och deras förhållande kanske är jämställt och i så fall vet de det, men tänkte inte på att de måste manifestera det för alla...? Men i allt annat som måste bestämmas och protokoll som måste upprätthållas så drunknade denna fråga...?

  Jag har absolut ingen aning om hur de har det i sitt liv, än mindre i sitt förhållande men lämnar en öppning för att det faktiskt kan vara på andra sätt än man själv tänker...

  Hellre fria än fälla! (iaf i detta fall)

  SvaraRadera